Αφήστε το παιδί να περιστραφεί!

Αφήστε το παιδί να περιστρέφεται γυρω απο τον άξονά του όσο θέλει, να πηδάει στο κρεβάτι μεχρι να βαρεθεί.

Αγοράστε του γαλότσες, για να πηδάει μετά από τη βροχή στις λακκούβες και τις λάσπες, γιατί τα περισσότερα παιδιά το απολαμβάνουν. Η απαγόρευση μπορει να γλιτώσει το παιδί απο το πέσιμο, αλλά είναι πιθανό ότι αυτό το είδος του περιορισμού μακροπρόθεσμα κανει μεγαλύτερη ζημιά απ' ότι βοηθάει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η δουλειά των γονέων να απαγορεύουν, αλλά να αναλάβουν τη φροντίδα του σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να μειώσουν την πιθανότητα τραυματισμού στο ελάχιστο. Με σωστή προσέγγιση, οι γονείς μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων, την δημιουργική και παραγωγική σκέψη στα παιδιά τους. Η περίοδος έως επτά ετών είναι η πιο δυναμική περίοδος στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και ο ρόλος των γονέων είναι ανεκτίμητος.

 

Η ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι οι νοητικές ικανότητες εξαρτώνται από τον αριθμό των συνδέσεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Αυτές οι συνδέσεις, που ονομάζονται συνάψεις, αναπτύσσονται στα πρώτα χρόνια της ζωής με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Μεταξύ των νευρώνων διαδραματίζεται ένας αγώνας για την κυριαρχία στη δημιουργία των νέων συνδέσεων μεταξύ ενεργών νευρώνων, διεγείρεται η ανάπτυξη σημαντικών κέντρων στον εγκέφαλο, όπου σχηματίζεται το σύνολο του δικτύου των νέων συνάψεων. Οι αδρανείς νευρώνες πεθαίνουν, και ως εκ τούτου και οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτούς. Μετά το έβδομο έτος ηλικίας, η δυναμική της διαδικασίας αυτής μειώνεται δραστικά. Ως εκ τούτου, ο βαθμός στον οποίο το παιδί θα φτάσει βιολογικό δυναμικό του, εξαρτάται κυρίως από πρώιμη διέγερση.

 

Συγγραφέας: Ράνκο Rajović

ntcucenje.com

Επισκεφτείτε την σελίδα των συγγραφέων και δημιουργών του NTC συστήματος ΕΔΩ (Σέρβικα). Θα βρείτε πληροφορίες για τις Ευρωπαϊκές δράσεις και σεμινάρια καθώς και για πρόοδο εξάπλωσης του προγράμματος.

 

 

logofb-logo